Inspiration

Derfor skal du rejse til Sydstaterne

Soul food, country og mange andre gode grunde

Vi elsker Sydstaterne! Fra Texas i vest til Florida i øst findes en række stater med en helt anden kultur end på kysterne. Her venter byer som New Orleans, Memphis, Nashville og Atlanta, som alle er værd at stoppe i.

Men udover de klassiske seværdigheder byder Sydstaterne på en helt særlig kultur, som ikke kan beskrives, men skal opleves on the road. Du kan komme forbi en gospelkoncert i Mississippi, en Dolly Parton-look-alike i Tennessee og noget helt tredje i Louisiana. De små, uventede oplevelser er noget af det bedste ved Sydstaterne, men dem kan vi af gode grunde ikke forudse.

Til gengæld kan du blive klogere på de oplagte grunde til at lade din næste rejse gå til Sydstaterne.

Udgivet:
Cecilie
Cecilie Lyngbye
Content Manager

1. Maden alene er rejsen værd

Et roadtrip gennem Sydstaterne er et must for alle foodies – specielt hvis du ikke er bange for krydderier, fedtstof og velsmag. Mens storbyerne på øst- og vestkysten er gode til at kopiere madkulturer fra Europa og Asien, har Sydstaterne udviklet mange af deres egne retter og madkulturer. Fra en klassisk fried chicken med coleslaw og cola på en fastfoodrestaurant til en gumbo suppe, der har simret i timevis, inden den serveres på en familieejet restaurant i Louisiana – der er så meget at sætte tænderne i.

Mad for sjælen

Netop Louisiana er kendt for den såkaldte soul food, hvis navn refererer til, at det er godt for sjælen. Det er nemlig varmt og krydret. Måske har du hørt om cajun food? Det er mad med en særlig smag udviklet af den blandede befolkning af franske, caribiske og afrikanske immigranter – og det er himmelsk. Krydderiet kan bruges med fisk, skaldyr, kylling, svinekød… det hele. Andre typiske ingredienser tæller søde kartofler, bønner, chili, majs og den populære kåltype collard greens.

Tex-mex: Amerikansk mexicansk

En anden udbredt madkultur i Sydstaterne er den såkaldte tex-mex food. Her mener vi ikke produkter fra Santa Maria, men retter som er udviklet i Texas med udgangspunkt i det mexicanske køkken. På mange menukort i Sydstaterne vil du finde nachos, tacos, fajitas, burritos og andre mexicanske klassikere, som er lavet på en mere vestlig måde, hvilket blandt andet betyder mere smeltet ost, end mexicanerne ville bruge. Bestil guacamole og en kold Corona til – så er det ferie!

2. Rejs til soundtracket af livemusik

Rejser du til Sydstaterne, kan du ikke undgå at blive revet med af en musikalsk stemning – eller i hvert fald komme til at rokke lidt med hovedet. Musik i det hele taget og livemusik i særdeleshed fylder bemærkelsesværdigt meget i Sydstaterne. De har nemlig en lang historie for at udvikle både genrer og legender.

Memphis: Blues og rock’n’roll

Det er ikke for sjov, at Justin Timberlake nævner sin hjemby, Memphis, i introen til storhittet Señorita. Han står nemlig på skuldrene af mange store musikere med rødder i Memphis, heriblandt Johnny Cash, B.B. King og kongen Elvis Presley. Sidstnævnte er nærmest synonym med byen, da hans hus, Graceland, er blevet en verdenskendt attraktion. Udover at se Elvis’ tøj og biler kan du i Memphis høre masser af fed musik i festgaden Beale Street, samt besøge byens musikmuseer, der er fulde af guf for musikelskere.

Nashville: Country Capital

Nashville kaldes “Music City”, da der er livemusik i byen 365 dage om året. Her kan du gå ud på en hvilken som helst aften og høre en aspirerende countrystjerne eller et rockband, der kommer langvejs fra, give koncert på byens mange spillesteder. Nashville forbindes historisk set med country, hvilket byen kan takke Dolly Parton og Johnny Cash for. Men i dag lever strømmer alle genrer ud af byens højtalere. Du skal ikke købe billet eller noget – bare gå ned på hovedgaden Broadway, hvor der er fest og farver.

New Orleans: Jazz en masse

Jazzen blev opfundet i New Orleans og gennemsyrer stadig byen. Du kan se musikere sidde i gaden og spille på trompet, trommer og saxofon, som var det helt naturligt. Eller du kan gå ind på et af spillestederne i Frenchmen Street og nyde en drink til en intimkoncert. Uanset om man normalt er til jazz eller ej, kan man altså ikke undgå at blive lidt forført af musikken her.

.

3. Følg sporene af den amerikanske borgerkrig

Er du historisk interesseret, bør du helt klart rejse til Sydstaterne. Er du ikke, bør du alligevel rejse til Sydstaterne. Her har du mulighed for at se sporene af nogle helt afgørende kapitler i den amerikanske historie – ja, endda i verdenshistorien.

Borte med blæsten i det 21. århundrede

I Sydstaterne kan du tage på en historisk rejse tilbage til tiden under Den Amerikanske Borgerkrig. Inden slaveriet blev forbudt, var de hvide plantageejere Sydens konger. De byggede store palæer, gik i fint tøj og kørte hestevogn. Mange palæer er velbevarede med smukke haver og Sydstaternes klassiske verandaer, hvor folk sad og drak lemonade. Dem kan du især finde i og omkring Savannah, South Carolina og Charleston, Georgia.

Gå i Martin Luther Kings fodspor

Du kan også opleve en nyere og afsindigt vigtig del af den amerikanske historie – nemlig borgerrettighedsbevægelsen, der foregik i Sydstaterne i 1960’erne. Bevægelsens frontfigur Martin Luther King Jr. var fra Atlanta, Georgia, så her er mange spændende ting at se. På Auburn Avenue kan du se hans hus, den lokale kirke, han prædikede i, og vigtige sorte institutioner såsom natklubber og aviser, der samlede de sorte under oprøret. I Memphis kan du også se Lorraine Motel, hvor han blev skudt og dræbt. I dag er det omdannet til National Civil Rights Museum, som giver mulighed for at blive meget klogere på den kamp, han kæmpede.

Historie langs Mississippi-floden

I de centrale sydstater Louisiana og Mississippi findes også mange historiske seværdigheder. For eksempel “The White Castle of Louisiana”, Nottoway Plantation, hvor en rig familie boede og havde over 100 slaver gående i deres sukkermarker. Også Vicksburg National Military Park er interessant, da du kan se hele 1.300 historiske monumenter fra borgerkrigstiden.

4. Folk er skøre, men 100% ægte

Når man rejser i USA, vil man altid møde nogle mennesker, som er anderledes end hjemme i Danmark. Diversiteten er enorm, og amerikanerne er generelt mere ekstreme i deres levemåder. Især i Sydstaterne er det, som om der er flere mennesker, som er lidt skøre – men på den charmerende måde.

Voodoo og udklædning i New Orleans

New Orleans er kendt som en by, der tiltrækker mennesker med hang til spiritualitet, mystik og obskure religioner. Specielt voodoo er udbredt i den fransk-caribiske by. Så har du lyst til at få spået din fremtid i din hånd eller få afløb for vrede med nåle i en dukke, er New Orleans stedet. Her er også mere “almindelige tosser”, som bare elsker at feste og klæde sig ud. Det kulminerer under den verdenskendte parade Mardi Gras, som er deres måde at fejre fastelavn på. Men også resten af året finder mange sjove events sted, hvor du kan møde frisindede mennesker med deres helt egen stil.

Virkelighedens cowboys

Rejser du i den vestlige del af Sydstaterne – specielt Texas, men også Louisiana – vil du møde mænd i cowboyhat og -støvler i gadebilledet. De ligner måske noget fra en kulisse, men det er altså sådan, de går klædt. Du kan besøge restauranter og dansehaller, hvor de danser linedance som en helt almindelig måde at gå i byen. Og du kan gå til rodeo, som vi går til fodboldkamp derhjemme. Det er ikke spor specielt for dem, men det kan være ret sjovt at opleve som dansk turist.

5. Naturen er helt sin egen

Det er de store naturoplevelser, man først forbinder med Sydstaterne, men de findes bestemt! Modsat de mange kløfter og ørkenlandskaber på Vestkysten er Sydstaternes natur præget af det mere tropiske klima. Du kan blandt andet sejle på Mississippi-floden, svømme med søkøer i Florida og vandre i fugtige skove.

Alligatorer i “the swamp”

Som en helt særlig naturoplevelse har Sydstaterne den berømte “swamp” i Louisiana. Det er et stort sumpområde uden for New Orleans. Her kan du sejle med airboat ligesom i Everglades i det sydlige Florida. Men Louisianas sump er tættere og overhængt med det såkaldte spanske mos, som Sydstaterne er kendt for. Og så er den fyldt med alligatorer, som du helt sikkert vil se på en “swamp tour”.

Se USA’s mest populære nationalpark

På grænsen mellem North Carolina og Tennessee ligger Great Smoky Mountains, som er et must, hvis du rejser på de kanter. Den er USA’s mest populære nationalpark med over dobbelt så mange besøgende som Grand Canyon. Alligevel er den slet ikke ligeså kendt i Danmark, men det er en skam. Her er virkelig mange muligheder for at opleve de smukke bjerge med den særlige tåge. Du kan både køre til udsigtsposter, hvor du får imponerende syn over “the smoke”, men du kan også være aktiv og gå på nogle af de mange vandrestier. Fik vi sagt, at der er gratis entré?

6. Kombinér med badeferie i Florida

Florida bliver ofte regnet for sin helt egen kategori, men den er altså en del af Sydstaterne, og det faktum er endnu en god grund til at rejse i den region. Det er nemlig helt oplagt at kombinere sin rundrejse fuld af musik, kultur og mad med ren afslapning på “Solskinsstatens” strande.

Rejser du i den vestlige del af Sydstaterne, kan du afrunde ferien i Pensacola Beach, som ligger helt oppe ved grænsen til Alabama – tre-fire timers kørsel fra New Orleans. Er du mere til den østlige del af Sydstaterne, er der ikke langt ned til strandbyer som St. Augustine på Floridas østkyst – under tre timer fra Savannah. Og har du tid til at køre længere ned gennem Florida, venter både Fort LauderladeMiami og Naples.

Vil du til Sydstaterne?

Så kontakt os hos USA Tours, så kan vi snakke sammen om dine ønsker og sammensætte et uforpligtende tilbud til dig. Vi er Danmarks største rejsebureau med speciale i USA, så vi kan hjælpe dig med alt fra fly til aktiviteter.

Ring til os på
  1. Du bestiller et tilbud - helt uforpligtende
  2. Vi ringer og hører om dine ønsker
  3. Baseret på vores snak laver vi en pakke til dig
  4. Når du er tilfreds, booker vi det hele for dig