Det skal du spise i USA
10 amerikanske retter, du skal prøve på ferien
Amerikansk mad er kendt i hele verden som fedtet fastfood, du køber på kæderestauranter. Men der er en historie bag hver og én af de mest ikoniske amerikanske retter - såsom burgeren, fried chicken og Key lime pie. Vi introducerer dig til 10 af de vigtigste retter i det amerikanske køkken og giver tips til, hvor du skal spise dem.
1. Burger
Hvis jeg siger amerikansk mad, hvad siger du så? Burger. Den mest klassiske ret, som fås i enhver by og på enhver motorvej, er nærmest symbolet på amerikansk mad.
Mange har villet tage æren for opfindelsen, og man ved ikke med sikkerhed, hvem der først fandt på at komme en hakkebøf mellem to stykker brød. Den mest anerkendte er dog den danske immigrant Louis Lassen, som havde madboden Louis’ Lunch i New Haven, Connecticut i New England. Siden 1895 har familien Lassen langet burgere over disken, og fjerde generation gør det stadig efter den originale opskrift med toastbrød, bøf, ost, løg og tomat.
Der findes med garanti hundredvis af burgerbarer, diners og restauranter, der serverer en bedre burger, men er du i New Haven, skal du selvfølgelig prøve Louis’.
- Opfundet i: Connecticut, 1895
- Kilde: Local Legacies, The American Folklife Center (Library of Congress)
- Prøv det på: Louis’ Lunch, New Haven, Connecticut
2. BBQ ribs
Barbeque ribs er noget af det mest klassiske på menuen i Sydstaterne og generelt en klassiker inden for amerikansk mad. De kommer i mange variationer og er udviklet gennem tiden, så du i dag kan få både okse- og lammeribben kaldet BBQ ribs.
Den traditionelle form er dog lavet på svinekød og kan spores helt tilbage til 1540, hvor den indfødte Chicksaw-stamme i Mississippi tilberedte denne del af svinet på deres grill, barbacoa. I dag kaldes tilberedningen barbeque og indebærer, at man krydrer kødet med sin lokale krydderiblanding.
- Opfundet i: Mississippi, 1540
- Kilde: Smithsonian.com
- Prøv det på: Fat Matt’s Rib Shack, Atlanta, Georgia
3. Buffalo wings
Herhjemme kalder vi dem ofte bare chicken wings eller hot wings, men Buffalo wings er det oprindelige navn. De fedtede kyllingvinger blev nemlig opfundet på en tilfældig oktoberaften i 1964 i byen Buffalo, New York i på den amerikanske østkyst.
Ejeren af den lokale bar Anchor Bar skulle improvisere et måltid mad til sin søn og hans venner. Hun hev nogle kyllingvinger, der skulle have været i en suppe, op af fryseren og tilberedte dem i en marinade af smør og chilisauce. Som tilbehør serverede hun selleristænger og en blue cheese dip til at nedtone chilien. Det blev øjeblikkeligt et hit, som i dag er at finde på enhver sportsbar – ofte med samme garniture.
- Opfundet i: Buffalo, 1964
- Kilde: The Spruce Eats
- Prøv det på: Anchor Bar, Buffalo, New York (tæt ved Niagara Falls)
4. Lobster roll
Den hotdog-lignende hummersnack er en klassisk amerikansk spise i New England. Det siges, at den blev opfundet i den lille kystby Milford, Connecticut omkring 1929. På skaldyrsrestauranten Perry’s sammensatte de brød, hummer og smeltet smør med stor succes.
I dag er det særligt Maines kystbyer, som er kendt for deres lobster rolls. Her er brødet som regel fyldt med en form for hummersalat rørt med mayonnaise, selleri, citronsaft og eventuelt krydderurter.
- Opfundet i: Connecticut, 1929
- Kilde: The Culture Trip
- Prøv det på: Red’s Eats, Wiscasset, Maine
5. Fried chicken
Fried chicken er historisk set ikke amerikansk mad. Det var noget, de afrikanske slaver tog med hjemmefra, da de kom til Sydstaterne, og som siden blev udbredt i de sydlige stater i USA. Vi har alligevel valgt at kalde det en amerikansk ret, da en særlig mand i Kentucky gjorde dybstegte kyllingestykker til en ikonisk spise.
I 1940 blev Harland Sanders færdig med sin opskrift på 11 krydderier og en helt særlig tilberedningsmetode, som gjorde hans fried chicken særligt sprøde og velsmagende. You guessed it, der er tale om Kentucky Fried Chicken (KFC), som i dag findes i 136 lande verden over. Måske har du allerede smagt det på fastfood-kæden, men det kan anbefales at prøve fried chicken på alt fra restauranter til selvstændige, små boder i Sydstaterne.
- Opfundet i: Kentucky, 1940
- Kilde: The Daily Meal og Kentucky Fried Chicken
- Prøv det på: Martha Lou’s Kitchen, Charleston, South Carolina (eller den nærmeste KFC)
6. Cheesesteak sandwich
Cheesesteak sandwich, Philly cheesesteak, Philadelphia cheesesteak… Kært barn har mange navne, og som nogle af dem indikerer, kommer denne klassiker fra Philadelphia. Den findes overalt i byen (og landet) og kommer i flere varianter, men udgangspunktet er et sprødt brød fyldt med tynde strimler af ribeye og smeltet ost.
Opfindelsen tilhører hotdogsælgeren Pat Olivieri, som i stedet for en pølse en dag kom oksekød i sit brød for at prøve det selv. En forbipasserende taxachauffør stoppede og bad om at få sådan en og blev så begejstret, at rygtet spredtes til hele byen. Kort efter åbnede Olivieri Pat’s King of Steaks, som den dag i dag sælger cheesesteaks 24 timer i døgnet. Prøv den hos ophavsmanden eller en af de andre berømte cheesesteak-sælgere.
- Opfundet i: Philadelphia, 1930
- Kilde: Visit Philadelphia
- Prøv det på: John’s Roast Pork, Philadelphia, Pennsylvania
7. Eggs Benedict
Den solide brunch-ret Eggs Benedict er godt nok lavet på engelske muffins, men stammer fra USA. Historien siger, at retten blev opfundet på landets første restaurant, Delmonico’s Restaurant i New York. Stamkunden Mrs. LeGrand Benedict savnede noget på menukortet, så kokken Charles Ranhofer sammensatte nogle favoritingredienser – ristet brød, kogt skinke, pocheret æg og hollandaise sauce – og vupti, så havde han lavet en udødelig ret.
Eggs Benedict hører ikke kun til i amerikansk mad, men kan også fås mange steder i Europa og varieres gerne med avocado, laks, spinat og andre mere moderne ingredienser.
- Opfundet i: New York, 1960
- Kilde: Kogebogen The Epicurean (s. 858) af Charles Ranhofer
- Prøv det på: Delmonico’s Restaurant, New York, New York
8. Key lime pie
Key lime pie er Floridas officielle state pie. Alle forbinder den lækre limetærte på kiksebund med Florida og specielt Key West. Derfor kom det som et chok, da det i 2017 kom frem, at tærten faktisk blev opfundet i New York i 1931. Som en del af sin markedsføring af kondenseret mælk udgav madproducenten Borden en opskrift på en limetærte, der ligner en Key lime pie til forveksling.
Mange Florida-borgere er blevet rasende over afsløringen og har forsøgt at skaffe bevis på, at man dernede lavede tærten før 1931, men indtil videre uden held. Det betyder dog ikke, at Key West ikke er det rigtige sted at spise en Key lime pie – det er det eneste rigtige sted!
- Opfundet i: New York, 1931 (eller før i Florida)
- Kilde: Miami Herald
- Prøv det på: Key West Key Lime Pie Company, Key West, Florida
9. Deep dish pizza
Den var aldrig gået i Italien, men i USA har man skamløst taget pizzaen til sig og amerikaniseret den til et kalorietungt, men lækkert måltid: deep dish pizza.
Det var to mænd i Chicago, der i 1943 fik idéen til at bage en pizza i en dyb pande, så den kunne fyldes med ekstremt meget tomatsovs, ost og hvad man ellers kommer på pizza. De åbnede Pizzeria Uno, som dannede grundlag for hele byens kærlighed til den dybe pizza. I dag kan du nyde en deep dish pizza på mange berømte restauranter i Chicago og Pizzeria Uno-franchises i resten af landet.
- Opfundet i: Chicago, 1943
- Kilde: Thrillist
- Prøv det på: Pizzeria Uno, Chicago, Illinois
10. Chicken and waffles
Chicken and waffles? Altså kylling og vafler på samme tallerken? Det lyder skørt, men det er det ikke i USA. Det er faktisk endnu et bevis på, at amerikansk mad er ret innovativt.
Det blev opfundet i 1938 på en natklub i Harlem, New York. Her kom mange sultne jazzmusikere efter at have spillet koncert, men det var for sent at spise aftensmad og for tidligt at spise morgenmad. Ejeren af klubben fandt på et mix af sødt og salt, og sådan blev chicken and waffles født. I 1975 flyttede en af klubbens stamkunder til Los Angeles, hvor retten ikke eksisterede. Han åbnede Roscoe’s House of Chicken, som siden er blevet en kæmpe succes og har inspireret mange andre i Los Angeles til at servere chicken and waffles.
- Opfundet i: Harlem, 1938
- Kilde: Thrillist
- Prøv det på: Roscoe’s House of Chicken, Los Angeles, Californien
Vil du spise ægte amerikansk mad i USA?
Så kontakt os hos USA Tours, og få et uforpligtende tilbud på en rejse. Vi kan sammensætte fly, hotel og billeje til præcis den rejse, du vil have.
-
Du bestiller et tilbud - helt uforpligtende
-
Vi ringer og hører om dine ønsker
-
Baseret på vores snak laver vi en pakke til dig
-
Når du er tilfreds, booker vi det hele for dig
Lignende artikler
Her kan du se flere artikler om rejser til USA. Hvis ikke du finder det, du søger, er du altid velkommen til at ringe til os.