Guide til Charlotte Amalie
Det skal du opleve på en dag i Charlotte Amalie
Når du rejser til den gamle koloni Dansk Vestindien, må du ikke misse hovedstaden Charlotte Amalie på St. Thomas. Her er et hav af historiske spor fra tiden under dansk styre, som både er sjove, spændende og overraskende for de fleste. Det var det i hvert fald for mig, da jeg besøgte byen på min seneste rejse.
Det er i Charlotte Amalie, krydstogtskibene lægger til, så kommer du til øen som en del af et cruise, kan du slet ikke undgå at se byen. Men også hvis du tager på en afslappende ferie på De Vestindiske Øer, kan vi anbefale at bruge en dag i hovedstaden. Her er ni ting, du bør se og gøre på en dag.
1. Fort Christian
Det røde Fort Christian er den ældste bevarede bygning i Dansk Vestindien. I 1672 lykkedes det danske kolonister at få kontrol over St. Thomas, og guvernør Jørgen Iversen Dyppel begyndte at bygge de første danske bygninger på øen, heriblandt fortet. Det er opkaldt efter Kong Christian 5., som var konge af Danmark og Norge på daværende tidspunkt. Fortet har været brugt som guvernørbolig, kirke, rådhus, politistation og fængsel. I dag tjener det som museum, hvor du kan se artefakter fra dengang.
2. Danske vejnavne
Når du går rundt i Charlotte Amalies små, charmerende gader, vil du opdage, at alle vejnavne er danske. Til trods for de lokales manglende danskkundskaber har man beholdt navnene fra Dansk Vestindien. Så du kan slentre i hovedgaden Dronningens Gade eller besøge Krystal Gade, som er opkaldt efter Krystalgade i København, da det er det er her, den jødiske synagoge ligger – ligesom i København. Du kan også finde sidegader med endnu mere udfordrende vejnavne såsom Wimmelskafts Gade og Store Tvaer Gade.
3. Toldfri juveler-shopping
Det har ikke meget med det gamle Dansk Vestindien at gøre, men i dag er den store juvelerindustri en stor årsag til, hvorfor turister besøger Charlotte Amalie. I byens gader ligger fine juvelerer som Cartier, Swarovsky og Tiffany & Co. på række. Da øerne er toldfri i dag, finder du også urbutikker som Rolex og tøjbutikker som Louis Vuitton og Gucci, hvor turister nyder godt af luksus til fordelagtige priser. Men særligt smykkeindustrien er stor, så hvis du vil have ægte sølv eller diamanter, kan du gøre et kup her.
4. Kong Christian 9.
Overfor fortet ligger den lille park Emancipation Park, hvor der står en statue af Kong Christian 9. Det er ikke helt sikkert, hvorfor netop han står på sådan en attraktiv plads i byen. Kongen var nemlig den første, der forsøgte at sælge de tre øer, der udgjorde Dansk Vestindien. Det er ikke desto mindre sjovt at se den danske statue i de meget lidt danske omgivelser. Parken er også kendt som stedet, hvor Peter von Scholten i 1848 erklærerede slaveriet for ophævet. Sæt dig på en bænk i skyggen og nyd udsigten i dette historiske centrum.
5. Legislature Building
Ved havnen i Charlotte Amalie kan du se den flotte Legislature Building, hvor den lovgivende forsamling har til huse. Bygningen blev opført i 1874 som et opholdssted for de danske soldater på øen. Da vi solgte øerne i Dansk Vestindien til amerikanerne i 1917, flyttede amerikanske soldater ind i stedet. Huset har også været brugt til skole, men fra omkring 1970 har det udelukkende været lovgivernes. De Amerikanske Jomfruøer, som de hedder i dag, er amerikansk territorium, men de har deres egen forfatning.
6. Amerikanernes Liberty Bell
I Emancipation Park er der andre interessante monumenter udover Kong Christian 9. Det ene er statuen “Freedom”, som er opført i anledning af 150-året for slaveriets ophævelse. Det andet er den store klokke, som er en tro kopi af den amerikanske Liberty Bell. Den originale klokke blev brugt den 4. juli 1776 til at markere USA’s uafhængighed og kan ses i Philadelphia. I 1950 fik det gamle Dansk Vestindien så også en uafhængighedsklokke, da amerikanerne delte kopier ud til alle deres territorier.
7. Eksotiske planter og blomster
Selvom man kan føle sig helt hjemme, når man går blandt danske vejskilte og konger, er man alligevel meget langt væk hjemmefra i Dansk Vestindien. Klimaet og omgivelserne er væsentligt mere eksotiske end i Danmark, og der er mange planter at kigge på og dufte til, for eksempel aloe vera, mango-, banan- og blommetræer. Du kan tage nogle flotte billeder med de farverige blomster, der vokser på byens mure. Se for eksempel, om du kan finde den gule nationalblomst “Ginger Thomas”, som vokser mange steder.
8. De 99 trin
Havnebyen Charlotte Amalie ligger omgivet af bakker, og nogle af dem er endda ret stejle. Derfor er der bygget en del trapper, som forbinder byens gader på den mest direkte måde. Den mest berømte af disse er den, der kaldes “99 Steps”. Trappen har egentlig 103 trin, men bliver alligevel omtalt som de 99 trin. Ligesom mange andre byggerier er trappen bygget af mursten, som man sejlede helt fra Danmark til Dansk Vestindien. Tag turen op og nyd udsigten over byen og vandet.
9. Byens kirker
Forlader du hovedgaden og går lidt på afveje, vil du se en hel del kirker i den gamle kolonis hovedstad. Man indførte hurtigt religionsfrihed i Dansk Vestindien, så lutheranere, katolikker, jøder og folk med forskellige små trosretninger levede sammen i fred og fordragelighed. Nogle af de mest kendte tilbageværende kirker er Frederikskirken fra 1789 og St. Thomas Reformed Church fra 1846. Men også synagogen i Krystal Gade er værd at kigge forbi.
Om De Vestindiske Øer
- Danskerne tog kontrol over St. Thomas i 1672
- Senere overtog vi naboøen St. John og købte den større St. Croix af Frankrig
- Vestindisk-guinesisk Kompagmi deltog i trekantshandel, hvor de sejlede afrikanske slaver til Caribien og bragte sukker og andre råvarer hjem til Danmark
- Charlotte Amalie blev en af Caribiens vigtigste havne, og i 1820’erne var den Danmarks næststørste by
- I 1848 blev slaveriet ophævet
- I 1917 købte amerikanerne øerne for 25 mio. kr. i guld
- I dag går øerne under navnet US Virgin Islands (Amerikanske Jomfruøer)
Andre indlæg
Læs flere inspirerende rejseartikler om Caribien
Interesseret i en rejse til Caribien?
Er du interesseret i en rejse til USA, Canada, Caribien eller Mexico? Så bestil et uforpligtende rejsetilbud, eller giv os et kald inden for vores åbningstider. Nedenfor kan du se, hvordan vi sammen finder frem til din drømmerejse.
GRATIS REJSETILBUD
Det er ganske gratis at få et rejsetilbud, så tøv ikke med at skrive til os eller ring på 30 702 702. Når vi modtager din henvendelse finder vi en rejserådgiver, som er ekspert i lige netop dit ønskede rejsemål.
SAMTALE OM REJSEN
Din rejserådgiver vil kontakte dig og høre mere om dine rejseønsker. Vores fokus er altid, at du får den bedste tur med god tid til at opleve de ting, der betyder mest for dig og dine medrejsende.
SKRÆDDERSYET TIL DIG
Baseret på jeres snak sammensætter vi en rejseplan og tilbud til dig, som kan ses på vores online rejseunivers, Min Rejse. Når alt er, som den skal være, booker vi det hele som aftalt.
DU SKAL UD AT REJSE
Ha' en fantastisk rejse. Husk, vi er med dig både før, under og efter rejsen, hvis du har spørgsmål eller får brug for hjælp undervejs. Når du kommer hjem, ringer vi til dig for at høre om dine oplevelser.